skip to Main Content

Zakelijk of privé lease?

private-leaseHet leasen van een auto wint aan populariteit onder ondernemers. Voor een vast bedrag per maand rijdt u in een betrouwbare auto en is onder meer onderhoud, bandenvervanging en verzekering geregeld. Maar leaset u de auto nu zakelijk of privé? Wat is eigenlijk het verschil?

Veel ondernemers maken de nodige kilometers om hun onderneming draaiende te houden, producten te bezorgen of klanten te bezoeken. Zonder een betrouwbare en representatieve auto bent u nergens. Aan de andere kant is het ook een kostenpost. En als ondernemer wilt u de kosten uiteraard zo laag mogelijk houden. Een auto kopen of leasen? Zakelijk of privé?

Vast bedrag

Kiest u voor leasen dan heeft u meer financiële armslag omdat de auto in de boeken staat van de leasemaatschappij. Voor een vast bedrag rijdt u in een goede auto en heeft u geen zorgen om de kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Bij de zakelijk variant zijn de kosten bedrijfskosten, bij de privé variant betaalt u de kosten uit uw netto  inkomen.

Bijtelling
Veel ondernemers kiezen voor de zakelijke variant. Nadeel daarvan is dat u de privékilometers moet bijhouden. Rijdt u meer dan 500 privékilometers per jaar dan krijgt u te maken met bijtelling. De Belastingdienst ziet dan uw zakelijke leaseauto als inkomen en daarover moet u inkomstenbelasting betalen. De bijtelling is vaak 22 procent van de waarde van uw auto en dat wordt bij uw inkomsten opgeteld. Voor volledig elektrische auto’s en auto’s op waterstof gelden andere percentages.

BKR-registratie

Kiest u als ondernemer voor privé lease dan heeft u geen bijtelling. U sluit immers als privépersoon een contract met de leasemaatschappij. Bijtelling van de waarde van auto is dus niet in beeld. U kunt zelfs 0,19 cent per kilometer als zakelijke kosten opvoeren. Nadeel van de privé lease is dat uw contract wordt geregistreerd bij het BKR in Tiel.

Uw leasebedrag wordt gezien als een lening waardoor u mogelijk in de toekomst minder kunt lenen. U kunt bijvoorbeeld minder hypotheek krijgen omdat u aan uw maximale leencapaciteit zit. Bij privé lease is de btw voor de auto niet aftrekbaar.

Financial lease

Financial lease is ook een vorm van zakelijk leasen die lijkt op het kopen van een auto of bedrijfswagen op afbetaling. U betaalt de lening af aan de leasemaatschappij. Aan het eind van het contract koopt u de auto van de leasemaatschappij voor een afgesproken bedrag.

Back To Top