skip to Main Content

Voorkom een burn-out

burnout

Ondernemen: het is misschien wel het leukste beroep van de wereld. Zelf uw agenda beheren, commerciële uitdagingen aangaan en uw eigen koers varen. Maar ondernemen kan ook (té) veel stress veroorzaken. Hoe voorkomt u een burn-out?

Wie herkent het niet: na een stressvolle werkperiode ziet u het even niet meer zitten en raakt in een dipje. Doorgaans is een weekendje bijslapen en relaxen dan voldoende om weer energie op te laden. Maar wat als het dipje een dip wordt en de batterij door allerlei stressoorzaken niet meer is op te laden? Dan is de kans op een burn-out groot. En dat kunt u als ondernemer juist niet gebruiken!

Energie raakt op
Wat is een burn-out? Door een combinatie van allerlei stressfactoren – die voor iedereen verschillend kunnen zijn – vraagt u over een lange periode op den duur een té grote belasting van uw lichaam. Uw lichaam komt niet meer tot rust, uw energie raakt op en ook op mentaal vlak is uw lichaam aan het aftellen. Kortom: u heeft een burn-out. Dat uit zich onder meer in slapeloosheid, paniekaanvallen, problemen met concentreren, moeheid, hoofdpijn, besluiteloosheid, irritaties en huilbuien.

Hoe voorkomt u een burn-out?
Hoewel er meerdere wegen naar Rome leiden, zetten we vijf tips om een burn-out te voorkomen op een rij.

Houd balans: Werken, gezin, sporten of vakantie. Doe deze afzonderlijke zaken met uw volle aandacht en passie. En laat u tijdens uw vrije weekend niet afleiden, bijvoorbeeld door uw werk. Focus u op waar u op dat moment mee bezig bent en geniet ervan.

Besteed zaken uit: richt al uw aandacht op uw bedrijf en het doel wat u zich heeft gesteld. Laat de bijzaken niet de overhand krijgen en besteedt zaken als administratie en verzekeringen bijvoorbeeld uit. Dat geeft rust en extra tijd om te ondernemen.

Neem vakantie: Waarom zou u als (beginnend) ondernemer of zzp’er niet op vakantie gaan? Omdat u anders opdrachten en omzet misloopt? Geen klant of opdrachtgever vindt het vreemd als u een keer (met uw gezin) op vakantie gaat. Neem de proef maar eens op de som!

Geen afleiding: Concentreer u op het ondernemen. E-mails, app’jes, Facebook, telefoontjes etc., het leidt u alleen maar af van de hoofdzaak. Check bijvoorbeeld op vaste tijden uw e-mail en zet de automatische meldingen op uw smartphone uit.

Vrije tijd: Plan uw vrije tijd in en laat daar niets tussenkomen. Sporten, weekendje weg, vriendenbezoek of langs de lijn bij uw sportende kinderen zijn op dat moment belangrijker dan het werk. Zorg ervoor dat het ook echt vrije tijd is!

Back To Top