skip to Main Content

Veilig de weg op

winterbanden2018

Liggen de winterbanden al onder uw auto? Het is u ongetwijfeld al een keer gevraagd. Voor sommige automobilisten is het overstappen van zomer- naar winterbanden een automatisme. Anderen vinden het te duur of twijfelen aan het nut. Wel of geen winterbanden?

Zomerbanden wisselen voor winterbanden? Of juist kiezen voor all seasonbanden? Of toch maar de winter door met de vertrouwde zomerbanden? Zo streng waren de afgelopen winters ook weer niet. Veel automobilisten breken het hoofd over deze vragen. We zetten de plussen en minnen op een rij.

Meer grip op de weg

Winterbanden zijn geschikt voor alle winterse omstandigheden. Daarmee gaat u veilig de weg op. Het rubber van deze banden is zachter. Dat houdt in dat u meer grip heeft op het gladde wegdek. Als u plotseling moet remmen staat u eerder stil. Wist u dat het rubber van zomerbanden bij minder dan zeven graden harder wordt en zelfs kan bevriezen? Een winterband heeft een dieper profiel. Sneeuw en water worden daardoor beter afgevoerd.

Slijtage

Winterbanden hebben wel een nadeel. Bij een zachte winter en hogere temperaturen slijten uw winterbanden een stuk sneller. Bovendien maakt uw auto tijdens het rijden meer lawaai. Het brandstofgebruik ligt in dat geval ook een stuk hoger.

Verplicht

In Duitsland en nog enkele andere Europese landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Check daarom voordat u op sneeuwvakantie gaat of winterbanden verplicht zijn. Behalve een boete riskeert u ook het (mede)aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld het veroorzaken van een ongeluk. Met minder grip kunt u andere weggebruikers in gevaar brengen.

All seasonband

Voor wie niet kan kiezen zijn er tegenwoordig naast winter- en zomerbanden ook all seasonbanden (4-seizoenen). Deze band is beter geschikt voor winterweer dan zomerbanden, daar staat echter tegenover dat onder winterse omstandigheden een winterband toch beter scoort. Kijk voor u vertrekt of de all seasonbanden ook op – en op weg naar – uw vakantiebestemming zijn toegestaan.

Pas uw rijgedrag aan

Winterbanden zijn onder alle winterse omstandigheden een stuk veiliger. Dat gaat echter alleen op als u uw rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden. Dat geldt overigens ook als er zomer- of all seasonbanden onder uw auto liggen.

Back To Top