skip to Main Content

Uw lijfrente komt vrij?

lijfrente2017Veel mensen hebben in het verleden een lijfrenteverzekering afgesloten, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen. Komt bij uw verzekering dit bedrag binnenkort vrij? Wat zijn dan uw mogelijkheden?

In het verleden was een lijfrenteverzekering een populaire aanvulling op het pensioen. Veel mensen hebben dan ook een dergelijke verzekering afgesloten. Misschien u ook wel. Bereikt uw verzekering de einddatum, dan bent u ‘verplicht’ een lijfrente-uitkering aan te kopen. Maar er zijn inmiddels alternatieven die mogelijk beter aansluiten bij uw persoonlijke situatie en wensen.

Vast bedrag

Loopt uw lijfrente af dan gaat uw verzekering uitkeren. Dit is geen bedrag ineens, maar een vast bedrag per maand. Over deze uitkering betaalt u belasting. De hoogte daarvan is afhankelijk van uw inkomen. Mensen die al met pensioen zijn, vallen mogelijk in een lager belastingtarief en betalen dus minder belasting.

Tijdelijk of levenslang?

Bij het aflopen van uw lijfrenteverzekering heeft u de keuze uit een tijdelijke of levenslange uitkering. Bij een tijdelijke uitkering moet u denken aan een periode van tien of vijftien jaar. Let op: uw rekening is gekoppeld aan de rentestand. Bij een lage rentestand valt uw uitkering ook lager uit.

U mag uw verzekering ook verlengen bij uw huidige verzekeraar. Overstappen naar een andere aanbieder of bijvoorbeeld banksparen mag ook.

Banksparen

Veel mensen stappen bij het aflopen van hun lijfrenteverzekering over op banksparen. Dat levert doorgaans meer rendement op. Ook zijn er lagere kosten aan verbonden.

Een lijfrenteverzekering keert uit zolang u leeft. Een bankspaaruitkering keert echter, als deze ingaat vanaf uw AOW-gerechtigde leeftijd, maximaal twintig jaar uit. Nog een verschil: komt u te overlijden, dan stopt uw lijfrente-uitkering. Bij banksparen gaat het tegoed over naar uw nabestaanden.

Oude regime
Lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten vallen onder het zogeheten oude regime. Dit geldt ook voor premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. In dat geval bent u niet verplicht een uitkering aan te kopen. Bij sommige verzekeringen mag u het gespaarde bedrag zelfs aan iemand schenken.

Maatwerk

De (beste) keuze die u maakt aan het einde van de looptijd van uw verzekering hangt ook van af van uw persoonlijke wensen en situatie. We brengen dat graag voor u in kaart en adviseren u graag.

Back To Top