skip to Main Content

Uw lijfrente keert uit, dit zijn de mogelijkheden

Veel ondernemers zijn meesters in het vooruitdenken. Zo’n twee decennia geleden was het populair om een fiscaal aantrekkelijke lijfrenteverzekering af te sluiten als aanvulling op uw AOW-inkomen. Een groot aantal van deze verzekeringen keert binnenkort uit. Dit zijn uw mogelijkheden.

Een van de uitdagingen van het ondernemerschap is dat u niet automatisch een pensioen opbouwt. Wilt u naast uw AOW-uitkering nog wat extra’s voor uw oude dag, dan moet u dat zelf regelen. Veel ondernemers sloten in het verleden een of meerdere lijfrenteverzekeringen af, vaak tegen aantrekkelijke fiscale voorwaarden. Zo was de ingelegde som vaak fiscaal aftrekbaar.

Aantrekkelijke alternatieven
Ook dit jaar is voor veel ondernemers de einddatum van deze verzekering in beeld. U ontvangt een uitkering waarmee u in het verleden een lijfrente aan moest kopen. Dat hoeft inmiddels niet meer, het mag nog wel. Ondertussen zijn er aantrekkelijke alternatieven op de markt die beter passen in deze tijd.  

Lager tarief
Na de einddatum van uw verzekering krijgt u een maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast bedrag per maand. Waar u bij de inleg een fiscaal voordeel had, moet u over de uitkering wel belasting betalen. Bent u of gaat u met pensioen, dan valt u mogelijk in een lager belastingtarief.

Tijdelijk of levenslang
Uw verzekeraar geeft u twee keuzes: een tijdelijke of levenslange lijfrenteuitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvangt u bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Die is momenteel erg laag. Uw uitkering zal wellicht lager dan verwacht uitvallen.

U hoeft geen gebruik te maken van dit aanbod. De lopende verzekering mag zelfs worden verlengd. U mag ook veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, bijvoorbeeld banksparen.

Lagere kosten, meer uitkering
Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van uw lijfrenteverzekering. Bij deze vorm worden ook minder kosten berekend, waardoor uw uitkering waarschijnlijk hoger uitvalt. Veel ondernemers gingen u voor door na afloop van hun lijfrenteverzekering over te stappen op banksparen.

Banksparen verschilt op twee belangrijke punten van een lijfrenteuitkering. Zo ontvangt u vanaf uw AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Komt u te overlijden, dan stopt de uitkering. Uw nabestaanden erven het tegoed.

Oude regime
Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Het gaat om verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Ook hierbij hoeft u geen lijfrente aan te kopen. U mag in bepaalde gevallen zelfs het gespaarde bedrag aan iemand schenken.

Keert uw lijfrente dit jaar uit? Twijfelt u over het vervolg of wilt u meer informatie over  bijvoorbeeld banksparen? Neem dan contact met ons op.

Back To Top