skip to Main Content

Tips voor een stressvrije vakantie

werkopvakantie

Even uw zakelijke mail checken en op reageren. Of een kort telefoontje plegen naar het werk. Het is vakantie, maar het werk heeft u nog steeds in de greep. Uw vakantie is bedoeld om bij te tanken en niet om een burn-out te kweken. Vijf tips voor een ongestoorde vakantie.

U wilt toch ook optimaal kunnen genieten van uw vakantie? Het zakenleven is immers al hectisch genoeg. Bent u ondanks uw goede voornemens niet in staat om volledig tot rust te komen? Met onze vijf tips wordt de ‘kunst van het loslaten’ al een stuk makkelijker.

Tip 1: Een duidelijke afwezigheidsmail

Bij het instellen van deze mail gaat het vaak al mis. Met meldingen dat u tijdens de vakantie beperkt uw mail leest, later reageert en voor dringende zaken bereikbaar bent, zet u de deur al op een kier. Hierdoor gaat u zelf regelmatig uw mail checken: je weet immers maar nooit. Bovendien hebben anderen uw zakelijk telefoonnummer.

Een duidelijke melding dat u een bepaalde periode niet bereikbaar bent en welke collega de honneurs waarneemt, doet wonderen.

Tip 2: Een tijdige en goede overdracht

Voor een ondernemer is het belangrijk om duidelijk aan te geven welke periode u met vakantie bent. Dat doet u niet alleen door uw agenda te blokken, maar bespreek dit ook met uw collega’s of medewerkers wie de zaken van u overneemt. Draag uw vaste werkzaamheden en lopende zaken op tijd en duidelijk over.

Zet voor alle duidelijkheid alle afspraken nog op ‘papier’, dat voorkomt misverstanden (en telefoontjes tijdens uw vakantie).

Tip 3: minder hooi op de vork

Neem in de laatste week voor uw vakantie wat minder hooi op uw vork. Als het werk niet afkomt, dan blijft dat tijdens uw vakantie knagen. Voor dat u het weet heeft u het nummer van uw werk al weer ingetoetst. Dat moet u voorkomen!

Na uw zorgeloze vakantie kunt u immers het werk van collega’s overnemen als zij op vakantie gaan. Dan is de boel weer in evenwicht.

Tip 4: Laat uw zakelijke telefoon thuis

Het checken van werkmail op uw telefoon is handig, toch blijkt in de praktijk dat veel mensen de verleiding niet kunnen weerstaan. Op rustige momenten grijpen ze naar hun telefoon. Laat daarom uw werktelefoon of laptop thuis. Schakel op uw privételefoon de zakelijke pushberichten uit. Uw reisgenoten zullen u dankbaar zijn!

Tip 5: Spreek vaste werkmomenten af

Moet u om wat voor reden dan ook toch bereikbaar zijn, dan is het handig om vaste momenten af te spreken. Bijvoorbeeld door op een bepaalde dag in de week en vast tijdstip mailtjes te beantwoorden. Op die momenten bent u eventueel ook telefonisch bereikbaar. Op andere momenten wordt u niet meer gestoord. En dat is wel zo fijn tijdens uw vakantie!

Back To Top