skip to Main Content

Gevolgen inkomen bij arbeidsongeschiktheid

In tegenstelling tot uw medewerkers bent u als ondernemer niet automatisch verzekerd bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Dat houdt in dat u tijdelijk of blijvend geen inkomen heeft wanneer u ziek wordt. Wat betekent dat voor u privé? En voor uw bedrijf?

‘Goedkoop is duurkoop’ of ‘Had ik maar’. Het zijn geluiden die vaak achteraf te horen zijn als een ondernemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is geraakt. Het kan dus iedereen overkomen. Behalve de lichamelijke ongemakken, is er dan ook nog een flinke financiële pijn.

Niet werken, is als ondernemer vaak ook geen inkomen. Uw maandlasten (privé en zakelijk) lopen wel gewoon door. Daarnaast wachten uw klanten ongeduldig op hun bestelling. Ondertussen verdampt ook nog eens uw financiële buffer. Misschien moet u wel stoppen met uw bedrijf? Of erger: uw eigen woning verkopen. Een zwart scenario, waar u niet aan moet denken.

Arbeidsongeschikt
Veel ondernemers vangen het verlies aan inkomen op met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hiermee bent u bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid verzekerd van inkomen of een aanvulling daarop.

Wanneer bent u arbeidsongeschikt voor de verzekering? Er zijn drie uitgangspunten, als u:

  • Uw eigen beroep niet meer kunt uitoefenen;
  • geen passende arbeid meer kunt verrichten;
  • geen gangbaar beroep meer kunt uitoefenen.

Zekerheid van inkomen

Met een AOV bent u verzekerd van inkomen als u niet meer kunt werken. Een dergelijke verzekering is er echter geen van het type dertien in een dozijn. Een AOV is maatwerk en hangt af van uw persoonlijke situatie en uw keuzes.

Overwegingen
Waar moet u vooraf goed over nadenken:

  • Welk financieel risico draagt u zelf? Bijvoorbeeld als uw partner ook een inkomen heeft.
  • Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid moet uw verzekering gaan uitkeren?
  • Tot welke leeftijd wilt u dat uw uitkering doorloopt?
  • Wilt u een geïndexeerde uitkering of een vaste uitkering?
  • Hoe wordt uw arbeidsongeschiktheid bepaald: beroeps, passend of gangbaar?

Maar er zijn nog meer belangrijke vragen. Kunnen verzekeraars bijvoorbeeld voldoen aan uw wensen? Welke premies hanteren verzekeraars? Wat zijn de (positieve of negatieve) ervaringen met bepaalde verzekeraars?

Wij maken samen met u een AOV op maat. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Back To Top