skip to Main Content

Een goed pensioen? Begin op tijd!

pensioenondernemer

Een goed pensioen is als een vrucht. Na het planten heeft het tijd nodig om te rijpen. Het oogsten volgt op een later moment, zodat u er ook volop van kunt genieten. Voor veel ondernemers is het pensioen nog niet in beeld. Maar om te oogsten, moet u nú planten. Hoe?

Het is een bekend gegeven. Door tijdig geld opzij te zetten voor uw pensioen, bouwt u vermogen op voor later. Toch zijn ondernemers voortdurend bezig met dagelijkse beslommeringen en schiet de aandacht voor het pensioen er vaak bij in. Maar er zijn verschillende mogelijkheden om de ‘zorg voor uw pensioen’ nu al weg te nemen. We zetten ze op een rij.

Oudedagsreserve

Voor zzp’ers of zelfstandig ondernemers is het niet mogelijk om een pensioen op te bouwen. In plaats daarvan is de Oudedagsreserve in het leven geroepen. Het woord zegt het al: u mag een percentage van de bedrijfswinst opzijzetten voor later. Dit bedrag is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Eén voorbehoud: met het totaalbedrag moet u na de pensioendatum wel een lijfrente aankopen. Op dat moment moet u ook de beschikking hebben over dat totale bedrag.

Directeur-grootaandeelhouder

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) kan tegenwoordig geen pensioen meer in eigen beheer opbouwen. Slechts in sommige gevallen ziet de Belastingdienst u als werknemer van een bedrijf. In dat geval kunt u wel deelnemen in het pensioenfonds van de werknemers, met uw salaris als grondslag voor het pensioen. Uiteraard kan dit ook in combinatie met een aanvullende pensioenregeling. Wilt u advies? Neem dan contact met ons op. Zzp’ers en zelfstandig ondernemers worden door de Belastingdienst niet gezien als werknemer. U kunt wel bij een verzekeringsmaatschappij jaarlijks een bedrag opzijzetten voor pensioenopbouw via lijfrente of een belegging.

Fiscaal voordelig

Zelfstandigen en zzp’ers kunnen ook in de vorm van een bancaire lijfrente op een fiscaal aantrekkelijke manier kapitaal verwerven. DGA’s kunnen dit ook, maar wel buiten de BV. Twee opties: een oudedagslijfrente (aanvulling van het pensioen tot aan overlijden) of een tijdelijke oudedagslijfrente (aanvulling tot aan de AOW-leeftijd). De hoogte van de inleg op een speciale spaar- of beleggingsrekening bepaalt u zelf. Sparen, beleggen of een mix van beide? De keuze is aan u!

Dagkoers
Veel ondernemers bouwen al vermogen op voor later, bijvoorbeeld door privé te sparen of te beleggen. Tegenover deze flexibiliteit staat wel het gemis van het fiscale voordeel.Ook zet menig ondernemer in op de verkoop van zijn bedrijf. De winst is bestemd voor het pensioen. Daarbij speelt de ‘dagkoers’ een grote rol en kan de winst dus lager uitvallen dan verwacht.Een goed pensioen is ook maatwerk. Over een verstandige pensioenopbouw in uw persoonlijke situatie adviseren we u graag.

Back To Top