skip to Main Content

Dit moet u weten over vakantiekrachten

vakantiekracht

U en uw medewerkers zijn toe aan een welverdiende vakantie. Toch is het belangrijk dat niet alle ervaren krachten tegelijkertijd hun vakantiekoffers pakken. Als aanvulling kunt u vakantiekrachten inzetten om uw bedrijf draaiende te houden. Wat mag wel en wat mag niet?

De examens of proefwerkweken zijn nauwelijks achter de rug of u krijgt ongetwijfeld al vragen over een vakantiebaantje. Want voor een reisje naar de Spaanse Costa Blanca of de Griekse zon moet eerst gewerkt worden. Vakantiekrachten zorgen ervoor dat het tijdens uw vakantie business as usual is op uw bedrijf. Toch mag een vakantiewerker niet alle werkzaamheden uitvoeren.

Dagspiegel
Er zijn drie groepen vakantiekrachten: Kinderen (13 t/m 15 jaar), jongeren (16 en 17 jaar) en volwassen vakantiemedewerkers vanaf 18 jaar. De verschillen zitten voornamelijk in werktijden (respectievelijk 7, 8 en 9 uur maximaal per dag). Ook verschuift de dagspiegel naarmate de leeftijd vordert (tot maximaal 23.00 uur). De rusttijden en het maximaal aantal uur dat er per week gewerkt mag worden loopt eveneens per leeftijdscategorie op.

We zetten de wettelijke highlights voor u op een rij.

Hoger minimumloon
Vanaf 1 juli stijgt het minimumloon. Een 15-jarige vakantiekracht heeft recht op bruto 490,70 euro, een 16-jarige krijgt minimaal 564,30 euro, een 17-jarige 646,05 euro en vanaf 18 jaar krijgt een volwassen vakantiekracht 817,80 euro of hoger. Op 1 januari 2020 wordt het minimumjeugdloon opnieuw aangepast aan de cao-lonen. Van de lonen worden nog wel de werknemersverzekeringen ingehouden.

Werkzaamheden

13- en 14 jarigen mogen nog niet zoveel werkzaamheden verrichten, zij mogen vooral klusjes doen. 15-jarigen mogen al wel zelfstandig een aantal werkzaamheden verrichten, maar zwaar tillen of achter de kassa zitten mogen zij niet.
16- en 17 jarigen mogen al bijna ieder soort werk doen, als het maar niet gevaarlijk en/of schadelijk is voor de gezondheid.
Kijk eens op de website van Randstad voor een verder overzicht.

https://www.randstad.nl/werkgevers/wet-en-regelgeving/wetten-en-regels-vakantiekrachten

Bron: Randstad

Back To Top