skip to Main Content

Dit kunt u doen als uw lijfrente uitkeert

Ondernemers moeten voor hun eigen pensioen zorgen. U bouwt niet zoals mensen in loondienst automatisch een pensioen op. Veel ondernemers hebben fiscaal aantrekkelijke lijfrenteverzekeringen afgesloten om het AOW-inkomen aan te vullen. Een groot aantal van deze verzekeringen keert binnenkort uit. Wat kunt u doen?

Om het leven na de pensioendatum enige kleur te geven, sloten veel ondernemers in het verleden een of meerdere lijfrenteverzekeringen af, vaak tegen aantrekkelijke fiscale voorwaarden. Zo was de ingelegde geldsom vaak fiscaal aftrekbaar.

Nieuwe mogelijkheden

Elk jaar lopen veel van deze lijfrenteverzekeringen af. Is dat bij u het geval dan moest in het  verleden van de uitkering een lijfrente aangekocht worden. Dat hoeft inmiddels niet meer, het mag nog wel. Ondertussen zijn er aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden beschikbaar die beter passen bij deze tijd en uw persoonlijke wensen.

Lager belastingtarief

Na de einddatum van uw verzekering krijgt u maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast brutobedrag per maand. Bij de inleg had u een fiscaal voordeel, over de uitkering moet u belasting afdragen. Hoeveel is afhankelijk van uw belastingtarief. Bent u of gaat u met pensioen, dan valt u mogelijk in een lager belastingtarief.

Tijdelijk of levenslang

Bij de uitkering van de lijfrente heeft u vooralsnog twee keuzes: een tijdelijke of levenslange lijfrenteuitkering. Bij de tijdelijke ontvangt u bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van deze tijdelijke uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Uw uitkering kan bij de huidige rentestand mogelijk lager dan verwacht uitvallen.

U hoeft overigens nog geen gebruik te maken van deze uitkering. De lopende verzekering mag ook worden verlengd. U mag ook veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, bijvoorbeeld banksparen.

Banksparen

Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van uw lijfrenteverzekering. Bij banksparen worden ook minder kosten berekend, waardoor uw uitkering waarschijnlijk hoger uitvalt. Veel ondernemers stapten daardoor na afloop van hun lijfrenteverzekering al over op banksparen.

Banksparen verschilt op twee belangrijke punten van een lijfrenteuitkering. Zo ontvangt u vanaf uw AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Komt u eerder te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat naar uw nabestaanden.

Uitzonderingen

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder een oud regime. Het gaat om verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Ook hierbij hoeft u geen lijfrente aan te kopen. Het is zelfs mogelijk om onder voorwaarden het gespaarde bedrag aan iemand te schenken.

Keert uw lijfrente dit jaar uit en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Twijfelt u over uitkeren of overstappen op banksparen?  Neem dan contact met ons op.

Back To Top