skip to Main Content

Bescherm de persoonsgegevens in uw bedrijf

gegevensbescherming

Eind mei is de nieuwe Pricacywet, ook wel AVG genoemd, ingevoerd. De wet geeft ondernemers een grotere verantwoordelijkheid om de privacy van personen beter te beschermen. Hoe doet ú dat? Enkele tips om de privacy binnen uw bedrijf te waarborgen? Zeker in de periode voorafgaande aan de invoering van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) kwamen er al veel berichten voorbij in de media met (lastige) voorwaarden rondom privacy waar alle bedrijven aan moet voldoen.

Fikse boete

Ook uw bedrijf moet vanaf nu aan deze strenge voorwaarden voldoen. Doet u dat niet, dan kan een fikse boete worden opgelegd van maximaal 20 miljoen euro (of vier procent van de wereldwijde omzet). De bescherming van uw personeels- en klantgegevens begint op kantoor. Enkele tips om hier zorgvuldig mee om te gaan.

– Kies een sterk wachtwoord voor de computer, apps en uw systemen. Verander deze wachtwoorden regelmatig. Een veilige methode is de tweetrapsverificatie, bijvoorbeeld: een inlog en een steeds wisselende code. Hiermee maakt u het moeilijker voor hackers om bij de bestanden te komen.

– Houd de bureaus schoon! Dat wil zeggen: laat geen persoonsgegevens open en bloot op het bureau liggen. En belangrijk: maak ook uw collega’s hierop attent.

– Pauze, vergadering of even naar het toilet? Zet uw computer in de slaapstand. Het voorkomt dat iemand in uw bestanden of adresbestanden kan neuzen.

– Registreer welke persoonsgegevens op welke computer staan en beveilig deze gegevens. Staan gegevens op meerdere computers dan is de kans op een ‘lek’ groter.

– Voorzichtigheid is geboden! Het delen van persoonsgegevens via mail of iCloud is risicovol. Je weet nooit precies waar deze bestanden nog meer op worden geslagen of wie ze onderschept.

– Staan persoonsgegevens op papier? Bewaar deze letterlijk achter slot en grendel, bijvoorbeeld in een afgesloten kast.

Back To Top