skip to Main Content

Benut uw jaarruimte

jaarruimte

Voor veel zzp’ers, freelancers en mkb-ondernemers is het pensioen nog de ver-van-mijn-bed-show. Let wel: Na uw pensionering moet u dan rondkomen met alleen uw AOW-uitkering. Terwijl u op een fiscaal aantrekkelijke manier ook pensioen kunt opbouwen. Wilt u weten hoe?

Orders wegwerken, inkopen, administratie en acquisitie. Veel zzp’ers, freelancers en mkb-ondernemers hebben hun prioriteiten bij het draaiende houden van hun onderneming. Daarnaast heeft u ook nog eens ambitieuze groeiplannen voor uw onderneming. Logisch dat uw pensioen geen dagelijks gespreksonderwerp is.

Jaarruimte

Veel ondernemers lossen na een financieel goed jaar vaak extra af op hun hypotheek. Op die manier kunnen de toekomstige woonlasten laag worden gehouden. Toch is het belangrijk om als ondernemer alvast na te denken over uw pensioen en alvast voorzieningen daarvoor te treffen. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld de fiscaal aantrekkelijke jaarruimteregeling. Met die regeling zorgt u voor een welkome aanvulling op uw AOW-uitkering.

Extra bedrag

Wat houdt de jaarruimteregeling in? U mag per kalenderjaar een maximaal bedrag op uw pensioenrekening storten. De Belastingdienst benoemt dit als jaarruimte. Het bedrag is afhankelijk van uw belastbaar inkomen en het pensioentekort van het voorafgaande jaar.

Fiscaal aantrekkelijk

Uw jaarruimte geeft u de mogelijkheid om een bedrag in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening te storten. Dit bedrag is aftrekbaar van uw belastbaar inkomen en dus fiscaal aantrekkelijk. U gaat pas belasting betalen als uw bank of verzekeraar na uw pensionering gaat uitkeren. Als tweede voordeel geldt dat u na uw pensionering wellicht in een lagere belastingschijf valt, en dus minder belasting betaalt.

Voor de Belastingdienst wordt het opgebouwde saldo niet aangemerkt als vermogen, waardoor u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Goed advies belangrijk

U heeft vast plannen voor na uw pensioen: reizen, een huisje aan zee of gewoon zorgeloos kunnen genieten van uw oude dag. Een goed advies nu neemt zorgen weg voor later. Wij helpen u graag.

Back To Top