skip to Main Content

Benut de jaarruimte

jaarruimte

 

Een scheiding, parttime werken, minder presterende pensioenfondsen en de stijgende  gemiddelde leeftijd. Slechts enkele redenen waardoor u minder pensioen opbouwt en later minder inkomen heeft. U kunt dat op een fiscaal aantrekkelijke manier oplossen. Hoe?

De onbezorgde oude dag kan voor veel mensen op financieel gebied nog weleens tegenvallen. Veel mensen bouwen tijdens hun werkzame leven om allerlei redenen ongemerkt minder pensioen op. U rekent op een bepaald inkomen na uw pensioen, maar in werkelijkheid is er sprake van een tekort.

Opzijzetten
Bouwt u onvoldoende pensioen op, dan is het mogelijk om zelf een aanvullende pensioenpot op te bouwen. Op de eerste plaats kunt u zelf geld opzijzetten voor later of met dit geld beleggen in de hoop dat het in waarde toeneemt. Daarnaast kunt u ook via een aantrekkelijke regeling met uw jaarruimte een aanvullende pensioenpot opbouwen.

Jaarruimte
Bouwt u in een bepaald jaar minder pensioen op dan van de overheid zou mogen, dan heeft u een pensioentekort. Het verschil wordt jaarruimte genoemd. Deze ruimte, volgens een formule berekend over het voorafgaande jaar, mag u benutten om extra te sparen voor een aanvullend pensioen. Op deze manier spaart u voor extra inkomen na uw pensionering. En goed nieuws: de fiscus helpt een handje mee.

Aftrekbaar
De jaarruimte gebruikt u door een bedrag in een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening te storten. Dit bedrag is aftrekbaar bij uw belastingaangifte. U betaalt pas belasting als de bank of verzekeraar na uw pensionering gaat uitkeren. Doorgaans zit u dan ook in een lagere belastingschijf. Het opgebouwde bedrag ziet de Belastingdienst bovendien niet als vermogen. Hierover betaalt u dus ook geen vermogensrendementsheffing.

Informatie of advies?
Wilt u meer informatie over de jaarruimteregeling of een persoonlijk advies, neem dan contact met ons op.

Back To Top